Adush! Malunyaa~~

Kisah ni lama dah berlalu..tapi baru rasa nak tulis..hehe..

Petang Jumaat yang cerah..tarikh tak ingat dah..dalam bulan Julai camtu lah.

Waktu ni aku kena pergi masjid sorang2 untuk solat jumaat sebab abah takda. Abah pergi kursus ESQ kat Ampang sana nun. Jadi, terpaksalah pergi naik motor biru ke masjid sorg2. Selalunya pergi dengan abah, tapi nak wat camne. Lagipun dah biasa dah.Hehe..

Ok.time tu aku ingat lagi pakai baju melayu putih kilat2..fuhh..semangat dah.. macam biasa..pakai minyak wangi banyak2 nak pergi solat.

Masukkan kunci..

Start motor..

Vroomm..vroomm…vroomm!!

Wahh..bertambah semangat nak pergi solat..hehe..

Aku pun tunggang lah motor tu sampai masjid. Sampai2 je dah banyak kereta..Boleh la dikatakan penuh.Biasalah, solat jumaat kan.. Lepas tu, aku pun mencari-cari ‘parking’ nak letak motor ni.

Haaa! Jumpa pun!

Aku nampak kat bawah pokok tu free..hehe..takda banyak motor parking.. tapi ada la budak2 sekolah lepak2 dekat2 situ..aku pun parking la..

“alhmdulillah..sampai..” aku tarik nafas lega..

Matikan enjin pastu tarik tongkat motor..

Betul betulkan sikit kain pelekat.. pakai kopiah putih kesayangan pastu dengan tenangnya masuk masjid..

Bismillah..selangkah demi selangkah..aku masuk masjid takdelah ramai sangat orang..time tu pun awal lagi kot..

Azan berkumandang..khutbah…dan solat jumaat..

Kholas!! Selesai dah kewajipan aku hari tu untuk solat jumaat..alhamdulillah.. Dialah yang beri kekuatan kepadaku untuk melaksanakan semua tu..

Aku tak terus keluar..saja lambat2..solat rawatib dulu.. sebab ramai orang tengah keluar dari kawasan masjid..sesak..sesak..malas nak rebut2..relek sude..hehe..

OK! INI LAH SAAT2 NYA! haha..

Aku melangkah keluar dengan kaki kiri terus menyarung selipar dan menuju ke motor biru..

Bismillah..start enjin..n ready to go home!! haha..

Tiba2 aku rasa macam berat jer motor ni..

“Ish..pehal pulak ni..macam nak taknak jer..”

Aku tengok kat meter minyak tuh..

Haa!! Kecuakan melanda..haha.. sebab meter tu dah tunjuk kan kat EMPTY!

Haa?? camne boleh empty??! aku rasa banyak lagi minyak before pergi solat..

tapi takdelah ke huruf  ‘E’ tu sangat..macam tak betul je meter ni..haa..aku dah confuse..adoih..camne ni..

Jadi..aku pun buat bodo la teruskan perjalanan..lalalala..(dengan selambanya)

Sekali sampai kat depan sebuah sekolah rendah agama! Haa! Time ni lah! Waktu tu aku kena slowkan motor sebab ramai orang melintas jalan dan kereta banyak kat situ..

TIBA-TIBA!! jeng..jeng..jeng..hehe..

Motor aku ‘taknak’ gerak lagi! Adoih!

“alamak,apahal pulak ni?!” aku cakap diam2..dah la kat depan2 sekolah.. tapi aku taktau asal aku cam blur2 jer..nak kata malu..sikit la kot..sebab ada sorg makcik ni..dia drive kat blakang motor aku..bawak sekali budak2 sekolah..

Diorang gelak2..sabo jer ler..

Aku punyelah semangat nak hidupkan enjin.. tak hidup..hidup.. (tu kot sebab diorg gelak) haha..

Aku pun tolak motor ke tepi jalan sikit..so takdelah kacau lalu lintas kat situ.. pastu makcik tu pun turunkan tingkap kereta pastu cakap..

“Dik!! Takde minyak ke??” cakap sambil senyum2..(ish..)

Aku pun cakap la balik..

“Entahlah makcik!!” ringkas je aku cakap..malas nak layan..haha.. (sori makcik)

Pastu aku taktau nak wat pe..nak tolak motor ni..rumah jauh lagi..kat seberang jalan lagi..

Aku fikir..fikir..fikir…

Haa!! Ting!

Aku pusing2 kat situ jap..(haha..pelik2) pastu decide terus..

“Alaahh..tolak je la motor ni.!” aku cakap sorang2..

Jadi..aku pun tolak la motor tu..

Tolak..tolak..tolak…sampai dah tanggal baju melayu dah..tinggal baju dalam jer..haha..peluh2.. ush ush..

Dah separuh jalan dah.. Tiba-tiba..

Weng!!weng!! weng!! (bunyi motor.) tu la yang aku dengar..on the way ke arah aku la.. sorang budak sekolah..aku tau dia budak sekolah menengah sebab time tuh die pakai seluar hijau..siap songkok lagi.. ye la kan..baru abis solat jumaat..

Pastu..die pun tegur.. dengan muka baik..haha..

“assalamualaikum bang..kenapa ni?”

Aku dengan tak yakin nye cakap la..

“waalaikumsalam dik..ntah la..rasa2 nya takde minyak kot..”

Pastu budak tu cakap lagi..

“Ooo..ok2..rumah abang kat mne?” Meh saya tolakkan motor..”

wahh..ni satu kebaikan manusia..aku respek..aku pun menerima bantuan nya tu dengan relanya.. die tolakkan motor mnggunakan motornye..haa.. pandai2 la pikir camne die tolak..time tuh..aku duduk atas motor biru..hehe..relek jer..

Tak lama lepas tuh.. kat selekoh..ada kereta lalu..so terpaksalah stop sekejap..

Pastu.. detik2 memalukan bermula..haha..

Budak tu tanya..

“Bang..nape berat semacam motor ni??”

Haa..tu la yang aku pikir masa awal2 tadi.. pelik bin hairan..

Aku jawab dengan entah ape2 nye..

“Urm..motor ni memang berat..” (lawak gler jawapan ni..haha..)

Pastu budak tu cakap lagi..

“Bang..cuba freekan gear dulu.. ntah2 tengah dalam gear ke..”

Aku jawab balik..

“Motor ni memang free gear dah..kalau tak camna bleh tolak tadi..” (hehe..reasonable answer)

Budak tu cakap lagi..

“Urm..betul jugak..memang takde minyak kot..ok2..tak pernah nampak pun abang kat sini? Orang baru ke??”

Aish..pelik dah budak ni..

“Tak2..lama dah..cuma jarang ada kat sini sebab tinggal hostel slalu.. Abang belajar lagi..”

Hehe..aku menang!! haha.. (sori dik..) tapi malangnya.. aku nampak budak tu pandang semacam kat motor aku..dengan muka sikit nak gelak2 tapi senyum2 je la.. (ish..) Budak tu cakap..

“Ya Allah..bang.. ni ha.. switch minyak ni!! OFF LA!! Patut la takleh hidup enjin motor ni!!! Adoi..”

Aku pun pelik2…(memang blur) pastu tengok la tempat yang budak tu tunjuk.. switch minyak kat tempat motor dalam keadaan OFF!!  Adoi!!

Aku pun cakap sambil senyum2..

“Adoyai.. (istighfar sket) camne leh jadi camni?! Hahaha..”

Pastu..aku pun ON blek switch tu.. ish..ish..malu dah…aku cakap lagi kat budak tuh..

“Ohh..oklah dik..terima kasih banyak2 ye..hehe.. sori la menyusahkan…assalamualaikum!”

Tak sempat tanya nama ke..tinggal mane ke..haha..jahat betul aku ni.. (urmm)

Start motor pastu terus blah meninggalkan tempat tuh..dalam masa yang sama jugak..budak tu meninggalkan tempat tu dengan motor nye..

So..sampai la jugak kat rumah..haha.. rasa nak gelak pun ada..rasa geram pun ada..rasa marah2 pun ada..tapi redha je la..nak wat camne.. perkara dah berlaku..

Tapi, yang jadi persoalan..siapalah agaknya yang menganiaya aku ni time solat jumaat tuh..urmm..moga2 orang tu mendapat keampunan dari Nya.. ameen~~

MORAL:

1) Make sure motor ok sebelum nak gerak..(haha)

2) Redha dengan ujian yang berlaku ke atas kite..

3) Jangan give up!

4) Berbuat baik lah sesama manusia..

5) Maafkan kesalahan orang lain.. api dibalas dengan air yang sejuk.. dendam tak berlaku..permusuhan tak tercetus..inshaAllah..

SEMOGA SAHABAT SEMUA DAPAT AMBIL IKTIBAR!! SYUKRAN AWI..🙂

About farrishanafi

Perantau dunia yang belum sampai destinasi Nya...
This entry was posted in Pengalaman hidup. Bookmark the permalink.

4 Responses to Adush! Malunyaa~~

  1. nurekin says:

    haha..adoii..ape la ko ni..len kali cek btol2..tp siyes baik budak tuh…
    bgus tul

  2. farrishanafi says:

    ye..memang baik..budak masjid..aq baru perasan die.. hehe..

  3. armadrafar says:

    senyum..

  4. Siti Hajar says:

    nsib bek ad insan bek ati tlog,,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s